Земетресение - бедствието, което не бива да подценяваме

Трагичните новини за нарастващия брой жертви и опустошителните разрушения след земетресението в съседна Турция и Сирия тази седмица продължават да разтърсват не само Балканите и Европа, но и целия свят. Подобно събитие отнема хиляди животи и променя още по-голям брой съдби - тези на близките на загиналите. След бедствието животът на оцелелите се превръща в изпитание, а бъдещето им е борба с последиците и търсене на лек за травмите от преживяното.  

И докато наблюдаваме трагедията в съседство, питаме ли се какво можем да очакваме, ако подобни беди настъпят и у нас? 

Първо да кажем, че България не е толкова земетръсна, колкото Турция. Но все пак е земетръсна и това не бива да се подценява. 

Според българския стандарт за проектиране на конструкциите за сеизмични въздействия на територията на България няма зони, които да се класифицират като зони с ниска сеизмичност. Конструкциите задължително трябва да бъдат осигурени срещу земетресение. Целта е опазване на човешкия живот и поради това по отношение на обикновените сгради не се изисква такава степен на осигуряване, че да гарантира пълна липса щети по тях. Още повече, че изискванията са задължителни само за конструкциите, не и за архитектурните елементи на сградите. 

Като специалисти в застраховането ще обърнем внимание и на имуществената застраховка. Земетресението е застраховаем риск и цената за включването му в застраховката не е висока спрямо общата.

Как обаче работи покритието? 

Обикновено в условията е посочено, че за да се платят щетите, те трябва да са причинени “само от земетресение”. Това означава да няма друга причина, без която щетите не биха могли да възникнат, например строителен дефект. Неспазените задължителни изисквания за осигуряване срещу земетресение се приемат от застрахователите за такъв дефект. 

Вероятно се питате как бихме могли да разберем, че щетите се дължат само на земетресение? Има два много ефективни начина. 

Единият е като разгледаме дали проектът, изпълнението и материалите отговорят на противоземетръсните изисквания, валидни към момента на строителството на сградата.

Вторият начин е по-прост и често по-добре отговаря на въпроса само на земетресението ли се дължат щетите, или и на слабост на сградата, независимо дали тази слабост има характер на дефект спрямо изискванията към момента на строежа на тази сграда - това е дали съседните сгради са понесели подобни щети или не? В случай, че нашата сграда е единствената увредена в района, е много вероятно да срещнем трудности с получаването на обезщетение по застраховка. Все пак българските застрахователи отчитат какви са били изискванията към момента на строежа на сградата и това може да осигури плащането на обезщетение дори за сграда, която не преминава теста за обективна устойчивост на земетресение (единствена увредена сред останалите около нея), т.е. може да не посреща съвременните противоземетръсни изисквания, но да отговаря  напълно на  онези, които са били валидни, когато е била строена.

Ще завършим с няколко съвета към бъдещите собственици на сгради. Ако възнамерявате да инвестирате в нова сграда, уверете се, че противоземетръсните изисквания са спазени. И не се изкушавайте да намалите предвидените резерви, за да оптимизирате цената. Не сме в Турция наистина, но дори земетресение от 4-5 степен по Рихтер може да нанесе щети на сгради с конструктивна слабост, които налагат неизбежен и скъп ремонт. Помислете и дали да не приложите някои незадължителни, но съществуващи противоземетръсни стандарти, предназначени за другите елементи на сградите. В страни, където земетресенията са често срещани, вече са разработени такива стандартни и някои от тях могат да се ползват и у нас. Например стандарта за сеизмично осигуряване на стелажни системи за складове. Застраховката е ефективно средство за компенсация на щетите, които може да понесете, но още по-хубаво би било, ако успеете да ги избегнете, нали? 

И все пак - колкото и добре да е осигурена срещу земетресение Вашата сграда, не пропускайте застраховката и подсигурете вашите бизнес планове. Обърнете внимание, че “Земетресение” е отделна клауза и не се включва автоматично в основното покритие по имуществената застраховка.

Не забравяйте, че земетресението е катастрофичен риск и ние живеем в земетръсна зона. 

Свържете се с нас

НАЦИОНАЛЕН ТЕЛЕФОН
070020041 09.00-18.00 ч.

E-MAIL
contact@marins.bg

ОФИС СОФИЯ
гр. София 1592 ул. Продан Таракчиев 12
тел.: +359 2 446 3520

ОФИС ВАРНА
гр. Варна 9000 ул. Граф Игнатиев 40
тел.: +359 52 818 250