Здравна застраховка - специфични изключения

Или за какво да внимаваме, когато договаряме условията по здравната застраховка за нашия екип

По-рано представихме обичайните изключения по здравните застраховки в България. Те рядко са повод за недоволство или разочарование на застрахованите, тъй като следват логични принципи и е разумно да попадат извън обхвата на покритие. Понякога, обаче застрахователите целенасочено изключват скъпи медицински услуги от покритието като начин да ограничат плащанията. В това няма нищо лошо, ако и Вие споделяте идеята за известни ограничения с цел по-ниска цена на застраховката.

Представяме няколко конкретни примера и Ви предизвикваме да споделите дали са приемливи за Вас, или предпочитате да не се прилагат. В много случаи това е възможно, при договорка със застрахователя. 

Лечението на хроничните и предшестващи заболявания по правило е изключено, но е възможно да се договори допълнително. Обмислете добре тази възможност. Хората трудно проявяват разбиране, ако това, което най-много ги притеснява, се окаже изключено от застраховката. Представете си тривиалната ситуация с високо кръвно налягане и търсене на причината. Възможностите за прегледи при специалисти по Здравната каса са доста ограничени. Ако и застраховката не предоставя тази възможност, много хора биха си задали въпроса каква всъщност е ползата от нея. 

Ако сте преценили, че искате да имате покритие за хронични заболявания, обърнете внимание на изключенията за конкретни тежки заболявания като остеопороза, диабет, множествена склероза, епилепсия, цироза, астма, туберкулоза, поликистоза на яйчниците, онкология и как точно са формулирани. Определен вид лечение като химиотерапията и лъчетерапията при онкологични заболявания има друго приоритетно финансиране и специфичен достъп и е нормално да бъде изключено. Както и инсулиновото лечение при диабет. Но ако изключението е за всичко, свързано с това заболяване, то може да стесни значително обхвата на застраховката Ви. Представете си проследяване на състоянието след ремисия на онкологично заболяване, което изисква изследване чрез ядрено-магнитен резонанс. Или преглед във връзка със състояние, което се явява последица от диабет. Или специфичните лекарства за лечение на остеопороза, които не се покриват от Здравната каса.

Кардиохирургични и неврохирургичните операции са често изключени по застраховките. Ако самата операция  се покрива от Здравната каса, обърнете внимание дали изключението не се прилага и за свързани с нея допълнителни покрития по застраховката, като избор на екип, и импланти и хирургични консумативи. Това са не само най-скъпите операции, но и най-често ползващите импланти и хирургични консумативи. Голяма част от тези медицински изделия не се покриват от Здравната каса и се заплащат от пациента. Често кардиохирургичните и неврохирургичните операции са съпроводени с избор на екип, а таксата за него при такъв тип операции е в по-високия диапазон. Дори да сте сформирали екип от млади специалисти, за които подобни услуги са безкрайно далечни, обърнете внимание, че възрастта, в която се развиват заболяванията става все по-ниска. А и злополуки не са изключени в нашето динамично ежедневие.

Когато говорим за медицински изделия не можем да не споменем изключенията за някои специфични такива, като тези за артроскопски операции, вътреочна леща или други много често използвани или по-скъпи медицински изделия. Ако в застраховката Ви има включено покритие за медицински изделия при операции с голям обем и голяма сложност, ендоскопски операции или друг вид модерна хирургия, вероятно не очаквате да има специфично изключени изделия.

Кожни заболявания като витилиго, себорея, отстраняване на доброкачествени кожни образувания дори и по лекарско предписание могат да бъдат изключени по застраховката Ви. Лечението на повечето кожни проблеми е дълъг и труден процес, а понякога налага оперативна намеса и/или непрекъснато проследяване.

Състояния като гъбички по ноктите, акне, косопад, менопауза, сънна апнея, хронична болка, мигрена, зъбен камък не са животозастрашаващи, но могат да бъдат изключително неприятни. Застрахователите ги избягват, защото се срещат твърде често и лечението е продължително.

COVID-19 все още се третира като негрипно състояние и също е обект на допълнителна договорка. Ниските нива на ваксинация в страната, настъпващият грипен сезон и мутиращите варианти на вируса са предпоставка все още да сме предпазливи и да не се предоверяваме на затихващите епидемични мерки. В България продължават да се регистрират нови случаи на заразени, за съжаление сме и водещи в черните статистики, затова не подценявайте COVID-19 покритието. 

Изключенията по здравните застраховки са задължителен елемент, тъй като без тях цената би била непосилна за плащане. Необходими са балансиращи механизми, затова в тях няма нищо погрешно или некоректно. Ако обаче някои от изброените примери Ви се струва неприемлив спрямо ценностите и целите на компанията Ви, бихме Ви посъветвали да прецизирате условията по здравната си застраховка. В случай, че изпитвате затруднения да определите потенциалния ефект на изключенията, потърсете професионалната преценка в лицето на надежден застрахователен брокер. Наша задача е да Ви консултираме обективно и заедно да извлечем най-добрите резултати от покупката на здравна застраховка. 

Свържете се с нас

НАЦИОНАЛЕН ТЕЛЕФОН
070020041 09.00-18.00 ч.

E-MAIL
contact@marins.bg

ОФИС СОФИЯ
гр. София 1592 ул. Продан Таракчиев 12
тел.: +359 2 446 3520

ОФИС ВАРНА
гр. Варна 9000 ул. Граф Игнатиев 40
тел.: +359 52 818 250