Карго застраховка - що е то?

Като човек, нямал сериозен досег със застраховането, каргото ми се виждаше доста непознато.

И вече, гмурнал се в детайлите по темата, ми се иска да запозная колкото се може повече хора с тази допълнителната опция за сигурност.

Какво представлява карго застраховката? Отговорът е комплексен, но и лесен за разбиране.

Какво покрива? Непредвидени случайни събития, които могат да възникнат по време на транспорт.

Обект на застраховане? Всички стоки, които се превозват по вода, суша или въздух

Какъв е смисълът? Да обезщети собственика на товара за физически щети и загуби, които могат да настъпят по време на транспорт.

N.B. Отговорността на превозвачите и спедиторите е ограничена. 

Въпросите около международната търговия са важни за всяка страна в сделката, и някои от тях са пряко свързани със застраховането:

  • За кого е предназначена? За производители на стоки, търговци, вносители и износители, дистрибутори и търговски представители;
  • Кой плаща? Това зависи от условията на доставка, които определят правата и задълженията между продавача и купувача при транспортиране.

От опит (макар и скромен) вече знам, че много клиенти на въпроса: Искате ли карго застраховка?  отговарят твърдо "не". Неглижират риска от увреждане на новата покупка и не желаят да отделят допълнителни средства.

Това ми се струва малко "размита математика" и "недобре обмислена сметка", но затова как се определя цената на застраховка, какви са обичайните покрити рискове, изключенията, размера на обезщетение и приложимите клаузи - следващия път.

Виктор

Свържете се с нас

НАЦИОНАЛЕН ТЕЛЕФОН
070020041 09.00-18.00 ч.

E-MAIL
contact@marins.bg

ОФИС СОФИЯ
гр. София 1592 ул. Продан Таракчиев 12
тел.: +359 2 446 3520

ОФИС ВАРНА
гр. Варна 9000 ул. Граф Игнатиев 40
тел.: +359 52 818 250